5X unieke monumenten om te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen


Zutphen is een van de oudste steden van Nederland. Onze Hanzestad is dus de perfecte bestemming tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september. Veel monumenten in Zutphen zijn het hele jaar te bezichtigen, maar ons team geeft je graag 5 tips voor monumenten die niet zo vaak niet te bezoeken zijn. Welke ga jij bekijken?

Station Zutphen / Het Seinhuis

Tijdens het Open Monumentenweekend is ook Station Zutphen te bezichtigen. Wist je dat dit station is opgenomen in een lijst met topmonumenten uit de wederopbouwperiode (1940 -1958)? Het huidige station werd in 1952 geopend en verving het door bombardementen zwaar beschadigd geraakte station uit 1865 (ontworpen door architect Van Brederode). Op perron 1B kun je dit weekend ook het seinhuis bezoeken, met haar unieke uitzicht over de sporen een echte must-visit!

Stationsplein 12, Zutphen

De Bleek

De Bleek is een prachtige buitentuin aan de voet van de stadsmuur en vele honderden jaren oud. Rond 1900 waren wasserij Wissink en brandenwijnstokerij Mispelblom actief in de boomgaard. Er stonden vele bessenstruiken voor de brandewijn en de grasvelden werden gebruikt om de was uit te leggen en te bleken. Uit deze periode komt de naam Bleek voort. Over de hele Bleek staan nog vele fruitbomen van oude appel - en perenrassen , de bomen hangen nu vol met vruchten. In de boomgaard staan bijenkasten en in de bloementuin onder de toren staat de oudste boom, de moerbei. De ingang is aan de Drogenapssteeg , hier loop je de bloementuin in.

Drogenapsteeg, Zutphen

Molen Nooit Gedacht

Vroeger, in overgrootvaders tijd, was de molen een plek waar hard gewerkt moest worden om brood op de plank te krijgen. Tegenwoordig is de molen Nooit Gedacht in Warnsveld een plek waar vrijwilligers met veel plezier een prachtige hobby uitoefenen. Gefascineerd door de oude techniek en afhankelijk van de wind komt het monument tot leven. Kom langs en laat je verassen door de kracht van de wind, het geluid van de werkende machine, de geur van vers meel en kom tussen 12.00 en 16.00 uur ook genieten van een heerlijke pannenkoek, gebakken van eigen meel.

Molenstraat 68, Warnsveld

Het Koelhuis

Het Koelhuis is met zijn stoere uitstraling en geschiedenis als industriële evenementenlocatie een inspirerende plek voor uiteenlopende bijeenkomsten. Het gebouw is een ontwerp van architect J.G. Wattjes uit 1920 en kenmerkend voor de ‘Amsterdamse School’, een bouwstijl die in de jaren 1910 tot 1940 populair was. Veel originele onderdelen zijn nog intact en het gebouw wordt met respect voor het verleden, met behoud van het prachtige eigen karakter klaargestoomd voor de toekomst.

Coenensparkstraat 1, Zutphen

De Watertoren

In 1926-1927 werd in Zutphen net buiten de stadsmuren een watertoren gebouwd door 'Hollandsche Maatschappij'. Deze toren is gelegen aan de Warnsveldseweg en is ontworpen door de architect Hendrik Sangster. Deze toren werd gebouwd ter vervanging van de Drogenapstoren die destijds als watertoren gebruikt werd. In 1984 zijn in het onderste deel van de toren appartementen gebouwd. De watertoren heeft een hoogte van 46,2 meter en een waterreservoir met een inhoud van 600 m³. Dit waterreservoir boven in de toren werd gebruikt als buffer voor enkele honderden huishoudens van de stad Zutphen. 

Watertoren 1 t/m 8, Zutphen

Benieuwd naar alle open monumenten tijdens de Open Monumentendagen? Download hier het programmaboekje