Herfst in Zutphen: even heerlijk weg in de Achterhoek

De geur van vers gebrande koffie in de stad, knisperende bladeren, de laagstaande zon die de monumentale gevels zacht verlicht en de warme herfstkleuren in de natuur. Wanneer de herfst zijn intrede doet, verandert Zutphen in een schilderachtig tafereel. Of je nu een liefhebber bent van cultuur, natuur, een dagje shoppen of gewoon op zoek bent naar een rustgevende plek om te ontspannen, Zutphen heeft het allemaal. In deze blog nemen we je mee op een herfstige ontdekkingsreis door onze betoverende stad.

Herfstwandeling door de oude stad

Zutphen staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse binnenstad, die in de herfst nog mooier lijkt door het zachte zonlicht en de vallende bladeren. Begin je dag met een wandeling door de kronkelige straatjes, waar je wordt omringd door historische panden, oude kerken en sfeervolle markten. De Walburgiskerk, met zijn imposante toren, is een must-see en straalt een bijzondere sereniteit uit in deze tijd van het jaar. Ook de unieke hofjes en stadstuinen zijn een lust voor het oog. Het zachte geknisper van gevallen bladeren onder de je voeten brengt je helemaal in de herfstsfeer.

Ontdek wandelingen in Zutphen

Genieten van het lekkerste wild

Wanneer in oktober de herfst zijn intrede doet kun je in Zutphen genieten van de beste producten van dit seizoen en het bijbehorende stukje wild. Van de bekende wildklassiekers tot heerlijk vernieuwende gerechten: bij deze restaurants kun je terecht voor de lekkerste wildbeleving. In het hart van de stad kun je bij ByChiel, de Wijnhuistoren en Brasserie6 genieten van de lekkerste samengestelde menu’s van bijvoorbeeld eend, haas en hert. In Warnsveld kun je voor de traditionele wildgerechten terecht bij Restaurant De Pauw, al sinds jaar en dag een traditie voor inwoners en bezoekers van de stad.

Alle restaurants in Zutphen

Fietstocht langs de IJssel

Als je van de natuur houdt, dan is een fietstocht langs de IJssel een absolute aanrader. De rivier slingert zich door het landschap en biedt een prachtig decor, zeker in de herfst. Fiets langs de kleurrijke uiterwaarden en het kabbelende water, en maak onderweg een stop bij een van de vele fotogenieke plekjes bij de Tichelbeeksewaard, de bossen van Warnsveld of één van de prachtige havens die Zutphen rijk is. De frisse herfstlucht en de schitterende uitzichten maken dit een onvergetelijke ervaring.

Fietsen in en om Zutphen

Ontspannen met een dagje wellness

Na een heerlijke herfstdag isWellnesscenter Bronsbergen de perfecte plek om jezelf te verwennen. Gelegen aan het rustgevende Bronsbergermeer, is dit kleinschalige wellnessparadijs dé plek om volledig te ontspannen. Geniet van diverse sauna’s, stoomcabines en ontspannende massages. Vanuit de sauna's en rustruimtes heb je een prachtig uitzicht op het meer waar je na een saunasessie heerlijk in kunt afkoelen.

Geniet van een dagje wellness

Verken kunst en cultuur

Een andere manier om van de herfst in Zutphen te genieten, is door een bezoek te brengen aan één van de vele musea en galerieën in de stad. Het Stedelijk Museum Zutphen biedt boeiende tentoonstellingen over de rijke geschiedenis van Zutphen en de regio. Of bezoek een van de bijzondere exposities in Dat Bolwerck. In de zalen van het openbare rijksmonument vind je de mooiste tentoonstellingen van hedendaagse kunst, eigentijdse muziek en filosofie. Zo maar een greep uit het veelzijdige aanbod van kunst en cultuur in onze Hanzestad.

Ontdek alle kunst & cultuur

De leukste evenementen in de herfst

Het hele jaar door bruist Zutphen met een groot aanbod van activiteiten en evenementen. Tijdens de Nationale Bokbierdag op zondag 13 oktober, geniet je in de binnenstad van tientallen soorten bokbier, livemuziek en een grote nostalgische optocht. Of bezoek de Zeldzaam Mooi Markt in de Laarstraat, een eigenzinnige en creatieve herfstmarkt op zondag 27 oktober. Muziekliefhebbers kunnen op zaterdag 26 en zondag 27 oktober volop genieten van jazz. Met op zaterdag onder andere Jazz at the Marketplace en op zondag Jazz at the Pubs. Ontdek Festival JAZZ & SO met livemuziek van maar liefst 21 verschillende bands.

Bekijk onze UitAgenda voor meer tips

Ontdek de magie van Zutphen beleef de herfst op zijn mooist!